Зошто не можете да престанете да се грижите

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Вие сте условени да се грижите за сè што е непознато, што може да ви се случи , а грижата ги создава најлошите резултати веднаш штом ќе се запрашате „што ако“. Како што раснете, гледате загрижени лица, чувствуватре напната атмосфера и слушате разговори што престануваат веднаш штом ќе се појавите – возрасните се грижат, па затоа да се биде возрасен значи пред сè и најважно да се грижите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Unicmamaa (@unicmamaa)

Кога целосно ќе го прифатите тој образец, во некои години забрзан личен развој, станувате свесни за тоа и сакате да се ослободите. Јасно ви е дека прекумерната грижа само ја зголемува вашата напнатост, дека не ви помага да најдете решенија, дека штети на вас и на сите околу вас. Учите да се слушате себе си и своите чувства – кои тешко се пробиваат низ слоевите на грижа и страв и на кои тешко може да им верувате, кога ќе ги споредите со сликите што ги имате во вашата глава.

Значи, мора да научите нешто друго – да престанете безусловно да верувате во сликите во вашата глава, бидејќи умот е лукав и вешт играч, кој се обидува да ги зачува, потврди и игра усвоените обрасци. Тоа е програма што му е дадена и умот го прави она што му е „кажано“.

Запомнете ги сите работи за кои страшно се грижевте, кои ве држеа будни ноќе , ја чувствувавте затегнатоста во градите што не можете да ја дишете, студот во коските од постојаната вознемиреност – бидејќи самите знаете. Умиравте заради оценките, заради сè што се осмеливте да направите и се обидовте да сокриете, не само затоа што се плашевте од казна, туку затоа што не сакавте да ги вознемирите родителите, кои и онака премногу се грижат. Се грижевте за момците, се плашевте дека не сте доволно привлечни, дека оној што ви се допаѓа нема да ве забележи, дека ќе го повредите оној што не ви се допаѓа, ако го одбиете. Вие се грижевте за своите комплекси и стравови, и исто така се грижевте за чувствата на другите луѓе, се чувствувавте изложени, постојано во некоја напнатост и чекате да се случи нешто страшно.

Колку од овие стравови се остварија?

Колку негативни исходи замислувавте дека всушност се случиле? Малку, можеби неколку, а можеби и воопшто. И веројатно дури и кога беше најлошо, тоа не беше како што си замислувал и се плашел. Понекогаш беше полошо – реалноста може да ја надмине секоја идеја и секое очекување. Но, реалноста ве привлекува, ве тера да болите од болка и очај во сегашниот момент, да се поврзете со себе, да бидете присутни. Грижата, сепак, го прави токму спротивното. Ве вади од сегашниот момент, намотувајќи ќорсокаци, завршувајќи во јами во кои скокате, обидувајќи се да се подготвите за најлошото. И не успева. Не можете да се подготвите за најлошото, бидејќи најлошото, всушност не можете ни да го замислите.

Не знаете што е најлошо, сè додека не поминете некое време на најлошото место во себе , сè додека не почувствувате сè што ви носи „најлошото“ и не направи да се чувствувате. Грижата ве отсекува од реалните чувства, ви пали проектор во главата, што ви покажува слики во кои можете да уживате, но кои навистина не ги доживувате. Она што го доживувате е само страв од тоа како ќе се чувствувате ако навистина искусите некои од тие страшни работи што ги замислувате. И не можете да го замислите тоа. И не можете ни да застанете, само затоа што не сакате да играте филмови за себе и затоа што сакате да се растоварите и да престанете да се плашите и да се грижите.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pernille Teisbaek (@pernilleteisbaek)

Колку што вашата загриженост е основана, вашиот ум всушност ја измислува. Наместо да се занимава со реалноста во сегашниот момент, тој се занимава со проектирање грижа и страв – затоа што тоа е она што му е дадено и тој само добро ја извршува својата работа. Вашиот ум ви ја наметнува својата реалност. Што, всушност, воопшто не е твое. Тоа е само програма, која сте ја наследиле, со која сте условени, која сте ја инсталирале, со која сте пораснале и која никогаш не сте ја довеле во прашање.

Значи, не можете да престанете да се грижите. Не ви паѓа на памет дека треба да деактивирате програма. Дека оваа грижа не е ваша, дека ви ја одзема автентичноста, дека ве спречува да се слушате себеси и да останете во сегашниот момент. Ако го разбирате тоа, тогаш сте на пат да најдете начин да ја репрограмирате. Постојат многу начини, и ќе најдете оној со кој резонирате, што е прифатлив за вас, што вашиот ум може да ужива и да го прифати.

error: Content is protected !!