Зошто не треба да јадеме чоколадо пред спиење?

Слични

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Најздраво летно освежување: 3 причини зошто треба да јадете лубеница секој ден

Најздраво летно освежување: 3 причини зошто треба да јадете...

Сподели

Зошто не треба да јадеме чоколадо пред спиење?

Понекогаш непосредно пред да одиме да спиеме , јадеме чоколадо.

Нутриционистите се согласуваат дека, во тоа време, сепак треба да го избегнуваме.

Една од најомилените слатки во светот може да биде причина за неможноста да заспиете.

Имено, чоколадото содржи кофеин. Количината на кофеин што можеме да ја најдеме во чоколадото варира од вид до вид.

Чоколадото има и теобромин, кој исто така може да нè држи будни токму кога ни е потребен сон. Теоброминот главно се наоѓа во зрната какао, а бидејќи е алкален, му припаѓа на истото хемиско семејство како и кофеинот. Овие две соединенија го зголемуваат нашето уживање во храната, го зголемуваат расположението и будноста.

Колку е потемно чоколадото, толку повеќе кофеин и теобромин ќе најдете.

error: Content is protected !!