Зошто некои луѓе спијат со лук под перница?

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Кога ќе ги прочитате овие причини можеби и вие ќе посакате да спиете со лук под перница. Освен тоа што со векови наназад се смета за најдобар и најмоќен природен антибиотик, некои луѓе белиот лук го ставаат и под перница пред спиење.

Во продолжението на овој текст ќе наведеме неколку битни причини поради кои е здраво да се спие со белиот лук а истите причини не треба да се сфаќаат како суеверие.

Помага кај затнатиот нос

Мирисот на белиог лук може да помогне кај затнатиот нос бидејќи ги прочистува дишните патишта и го поттикнува исфрлувањето на слузокожата. Тој процес е спор но ефектен.

Го зајакнува имунолошкиот систем

Се верува дека белиот лук ги уништува многите видови на лоши бактерии и има силни антибактериски моќи. Ако редовно спиете со белиот лук под перница постои веројатност дека ќе будите наутро, многу полесно од порано и уште многу поретко ќе бидете подложни на болести.

Ги одбива инсектите

За инсектите а посебно за комарците, белиот лук е отровен и истите бегаат од неговиот мирис, а тоа значи дека доколку спиете со белиот лук, комарците и другите инсекти ќе бегаат од вас.

Ќе спиете подобро

Белиот лук е богат со витаминот Б1 за кој и науката тврди дека помага подобро да да заспивате и да имате мирен сон. Освен тоа, лукот е богат и со витамин Б6, кој го зајакнува излучувањето на мелатотинот, познат како „хормон на сонот“. Исто така се верува дека белиот лук има позитивно влијание на нервниот систем и може да го смири и негува вашиот мозок.

error: Content is protected !!