Зошто овие продукти се здрави за вашиот вид?
Постојат хранливи продукти кои особено се здрави за вашиот вид а ние ќе ви преставиме неколку подолу во текстот за кои веруваме дека ќе ви помогнат да си го збогатите режимот на исхрана.
Морков и тиква
Овошјето и зеленчукот се со портоколова и жолта боја и обилуваат со каратеноид. Каротенодиот содржи и лутеин кој ја штити жолтата дамка која се наоѓа на мрежницата. Каротеноидот го штити окото од силната виолетова боја. Најдобро е да го конзумирате ова овошје така да не бидне премногу готвено бидејќи може да ја намали содржината на каротеноидот во овие хранливи продукти.
Спанаќ и кељ
Каратеноидот, зеаксантин и лутеинот кои се наоѓаат во зеленото овошје помагаат да се одржи жолтата дамка неоштетена. Ова заедно со лутеинот помага жолтата дамка да се одржи неоштетена. Доволно е да се јаде мала количина спанаќ или кељ на неделно ниво за да може нашиот организам да се задоволи со потребата за овие состојки. Спанаќот е богат со витамини и минерали кои исто така помагаат во превенција на многу болести.
Бадем
Еден од најефикасните витамини кој ги штити очите е витаминот Е. Во големи количини витаминот Е се наоѓа во јаткастото овошје, а посебно во бадемите. Витаминот Е е силен антиоксиданс кој може да биде корисен за целокупното тело, а не само за видот. Исто така витаминот Е се наведува како значаен витамин кој го намалува ризикот од добивање на катаракта и дегенерација на жолтата дамка на мрежницата.
Портокал и грејпфрут
Било кое овошје кое е богата со витамин Ц исто така помага во одржување на здравјето на очите. Многу овошки содржи витамн Ц па затоа имате широк избор. Една чаша овошен сок ни дава 124 милиграми витамин Ц. Црвената пиперка содржи 3 пати повеќе витамин Ц од портокалот па од таа причина претставува добра замена за ова овошје.
Хранливи продукти кои се богати со омега 3 масни киселини
Туна, сардина, скуша, лосос и оревите се богати со омега 3 масни киселини. Која е улогата на омега 3 во сочувување на здравјето на очите? Луѓето кои јадат риба која е богата со омега 3 масни киселини имаат многу помалку шанси да заболат од катаракта и дегенерација на макулата.