Зошто се јавува љубомора и како да се носите со неа?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Зошто се јавува љубомора и како да се носите со неа?

Човекот претставува социјално и емотивно битие и личноста не може да преживее без нечија грижа. Љубомора е сложена и специфична емоција. Таа најчесто претставува анскиозност, страв, бес и тага и сето тоа истовремено.

Љубомора понекогаш е сосема оправдана и затоа постојат причини. Тогаш вреди да се размисли за иднината на таквата врска. Љубомората е слична на зависноста само што зависноста повеќе се однесува на материјалните вредности, личните квалитети, таленти и постигнувања, а љубомората се однесува на внимание, љубов, грижа од други луѓе.

Кога сме љубоморни на саканата личност ние буквално завидуваме на некој друг односно на некој за кого ни изгледа дека нашата сакана особа дава повеќе внимание, топлина и љубов.

Можеби оваа блиска личност не е само романтичен партнер, можеби ни е и роднина, пријател или пак родител. Ако зборуваме за љубомора, а не за нејзината патолошка манифестација тогаш тоа е онаа чуство кое е создадено за да не заштити со цел да ја избегнеме ситуацијата во која ќе доживееме болка од напуштање.

Човекот претставува социјално и емотивно битие и личноста не може да преживее сама без никого. Во тој случај љубомора е логична реакција на потенцијалната закана дека грижата од саканата личност ќе ја снема, а сите механизми и реакции во човековото тело се насочени на задржување на таа личност. Тој факт е дека љубомората понекогаш ги поминува разумните граници.

Постои неуротична и здрава љубомора. Првата е несразмерна опасност која е диктирана со константен страв од губиток на личноста или нејзината љубов поради што било кој други интерес кој може таа личност да ја има, претставува опасност. Вториот вид на љубомора може да биде соодветен одговор на опасност од губење на нечија љубов.

error: Content is protected !!