Зошто се случува мачките да гледаат во празни sидови?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Зошто се случува мачките да гледаат во празни sидови?

Мачките можат да имаат цела низа чудни навики.

Тие можат да ги срушат работите додека шетаат, да дремат на многу необични места или едноставно да изгледаат досадно и без никаква смисла во празен ѕид.

Што е тоа што толку ја фасцинира вашата мачка за празниот ѕид?

Ако некогаш сте си го поставиле ова прашање, денес ви нудиме можност да го најдете вашиот одговор. Постојат голем број причини што ги тераат мачките да гледаат на празен ѕид. Повеќето причини се поврзани со фактот дека мачката е многу љубопитна по природа и дека е предатор во својата душа во потрага по плен.

Дали тие можат да видат нешто што ние не го гледаме?

Видот на мачката е многу софистициран и за разлика од луѓето, тие можат да видат неверојатно добро при многу слаба светлина. Иако не разликуваат толку бои како нас, тие забележуваат најмало движење во вселената. Нивното пошироко видно поле е „виновникот“ за тоа.

Кога мислите дека вашата мачка гледа во празен ѕид, многу лесно може да се види дека на неа гледа мала бубачка или сенка што ние не ја забележуваме. Покрај тоа, мачките имаат фантастична меморија. Тоа е посебен вид меморија што им овозможува на мачките да се сетат на некои настани и искуства. Ова значи дека вашата мачка многу лесно може да се сети на моментот на одраз на Сонцето на ѕидот, што го видела претходно, и да се прашува каде е сега.

Дали тие можат да слушнат нешто што ние не го слушаме?

Покрај глетката на мачките, тие имаат и неверојатен слух. Тие имаат многу поширок опсег на фреквенција од повеќето цицачи, вклучувајќи ги и кучињата. Така, вашата мачка може да слуша работи што вие не ги слушате. Во ѕидовите често има цевки низ кои тече вода, или обичен проток на воздух може да произведе енигматичен звук што го привлекува вниманието на мачката. Исто така, ако има пукнатини во ѕидот, многу е веројатно дека мачката е свесна за присуството на глушец во ѕидот. Ако живеете во стан, многу е веројатно дека вашата мачка ќе ги слушне вашите соседи иако тие се релативно нечујни за вас.

Кога треба да се грижиме?

Во некои ситуации, набудувањето на ѕидовите од мачка може да биде поврзано со медицински проблем. Постарите мачки можат да развијат таканаречена когнитивна дисфункција на мачки или деменција кај мачки. Тоа не се разликува многу од деменцијата кај луѓето. Таквите мачки обично гледаат празно ноќе, гласно мјаукаат и изгледаат доста збунети.

Ако мачката не само што зјапа во празните sидови, таа агресивно ќе ја нападне опашката и е премногу чувствителна на допир, многу е веројатно дека има проблем со хиперстезија на мачки. Оваа болест е неодамна препознаена и се уште не е јасно зошто се појавува. Овие мачки многу лесно преминуваат од агресивни во транс, додека зјапаат во идовите.

error: Content is protected !!