Зошто се вели дека мачките имаат 9 животи?

Слични

Сподели

Зошто се вели дека мачките имаат 9 животи?

Ако одите да ги посетите љубителите на мачки во различни делови на светот, ќе забележите дека сите имаат легенда за повеќекратниот живот на нашите омилени куќи „лавови“.

Кога станува збор за мачките , постојат многу верувања и митови за нивното влијание врз човечкиот живот. Покрај приказните за црни мачки, се тврди и дека мачките имаат девет животи. Зошто е кажано ова и дали има вистина тука?

Од каде потекнува познатото верување за 9 животи?

Ако одите да ги посетите љубителите на мачки во различни делови на светот, ќе забележите дека сите имаат легенда за повеќекратниот живот на нашата омилена куќа „лавови“.

Сепак, она што се разликува е бројот на животи што наводно ги има мачката.

Некаде тој број е девет, како што е случај со нас, а некаде е, да речеме, седум или шест. Сè зависи од локалните приказни и обичаи.

Ако анализираме од каде потекнува бројот девет од целата оваа приказна, постојат две можности. Една од нив е дека легендата за девет животи на мачки потекнува од Кина, каде што овој број се смета за среќен. Друга можност е дека приказната започнала од Египет, каде мачките се високо ценети и поистоветувани со некое божество. Имено, врховниот египетски бог Ра често бил прикажуван во форма на мачка, а според легендата, тој од своето тело создал уште осум врвни богови.

Од каде мачките имаат неколку животи?

Сега кога знаеме од каде е идејата за бројот девет, да видиме од каде потекнува идејата за неколку животи на мачки. Легендата најверојатно потекнува од тоа дека мачката е секогаш добредојдена на нозе, дека е издржлива, дека брзо се опоравува и дека секојпат им се „враќа“ на живите.

Сепак, иако мачките се прилично подвижни животни, тие сепак се подложни на повреди и загуби на живот како и секое друго животно. Затоа е важно да се грижиме за нивното здравје и благосостојба, како што е случајот со другите домашни миленици.

error: Content is protected !!