Зошто секој ден треба да додавате цимет во кафето?
Поради своите лековити својства, циметот долго време се користи во многу медицински традиции на светот, особено во Ајурведата.
Експериментално е докажано дека циметот го намалува нивото на маснотии и лошиот холестерол, дека има фунгицидно дејство бидејќи ги уништува габите и го спречува нивниот развој. Салицилатот во цимет ја намалува температурата и делува против воспаление.
Својството на неговите есенцијални масла да дејствуваат како антимикробни средства му дава можност и својство на конзерванси.
Поради овие бактерицидни својства, можете да го користите како природен конзерванс на храна, бидејќи ако се додаде во храната, ќе спречи нејзино расипување и формирање на бактерии.
Пријатниот мирис на овој зачин има стимулирачки ефект врз работата на мозокот, особено го подобрува вниманието, работната меморија и визуелното искуство. Циметот е одличен извор на манган, железо, калциум, бакар и цинк и други есенцијални минерали. Од витамини содржи витамин Ц, К, пиридоксин (Б6) и рибофлавин (Б2).
Токму поради сето горенаведено, постојат многу причини зошто треба да го користите секој ден. Најдобар начин да го направите ова е да го ставате во кафето секој ден, особено во утринското кафе.
Еве кои придобивки ќе ги има вашето тело ако секое утро го додадете во кафето.
1. Го зајакнува имунитетот
Доволно е да додадете четвртина лажичка цимет во врелото кафе и вашето тело ќе може да се бори против вирусите и бактериите.
2. Го стимулира мозокот
Циметот ја подобрува меморијата, ве буди и ја зајакнува концентрацијата.
3. Го намалува нивото на шеќер и холестерол во крвта
Редовната употреба на цимет може да ве заштити од дијабетес и висок холестерол. Потребни се само 6 грама на ден.
4. Ја намалува болката во менструацијата
Затоа, жените кои имаат болна менструација, пијат и јадат храна треба да додадат цимет.
5. Ја подобрува циркулацијата и ги зголемува нивоата на енергија
Топол пијалок, како кафе, со четвртина лажичка цимет ќе ја врати енергијата и ќе ја стимулира циркулацијата. Оваа комбинација е особено корисна за луѓето кои секогаш имаат ладни стапала и раце.Циметот оди со кафе, капучино или инстант кафе, дури и во чоколадно млеко или чај.