Зошто секој ден треба да додавате цимет во кафето?

Слични

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Сподели

Зошто секој ден треба да додавате цимет во кафето?

Поради своите лековити својства, циметот долго време се користи во многу медицински традиции на светот, особено во Ајурведата.

Експериментално е докажано дека циметот го намалува нивото на маснотии и лошиот холестерол, дека има фунгицидно дејство бидејќи ги уништува габите и го спречува нивниот развој. Салицилатот во цимет ја намалува температурата и делува против воспаление.

Својството на неговите есенцијални масла да дејствуваат како антимикробни средства му дава можност и својство на конзерванси.

Поради овие бактерицидни својства, можете да го користите како природен конзерванс на храна, бидејќи ако се додаде во храната, ќе спречи нејзино расипување и формирање на бактерии.

Пријатниот мирис на овој зачин има стимулирачки ефект врз работата на мозокот, особено го подобрува вниманието, работната меморија и визуелното искуство. Циметот е одличен извор на манган, железо, калциум, бакар и цинк и други есенцијални минерали. Од витамини содржи витамин Ц, К, пиридоксин (Б6) и рибофлавин (Б2).

Токму поради сето горенаведено, постојат многу причини зошто треба да го користите секој ден. Најдобар начин да го направите ова е да го ставате во кафето секој ден, особено во утринското кафе.

Еве кои придобивки ќе ги има вашето тело ако секое утро го додадете во кафето.

1. Го зајакнува имунитетот

Доволно е да додадете четвртина лажичка цимет во врелото кафе и вашето тело ќе може да се бори против вирусите и бактериите.

2. Го стимулира мозокот

Циметот ја подобрува меморијата, ве буди и ја зајакнува концентрацијата.

3. Го намалува нивото на шеќер и холестерол во крвта

Редовната употреба на цимет може да ве заштити од дијабетес и висок холестерол. Потребни се само 6 грама на ден.

4. Ја намалува болката во менструацијата

Затоа, жените кои имаат болна менструација, пијат и јадат храна треба да додадат цимет.

5. Ја подобрува циркулацијата и ги зголемува нивоата на енергија

Топол пијалок, како кафе, со четвртина лажичка цимет ќе ја врати енергијата и ќе ја стимулира циркулацијата. Оваа комбинација е особено корисна за луѓето кои секогаш имаат ладни стапала и раце.Циметот оди со кафе, капучино или инстант кафе, дури и во чоколадно млеко или чај.

error: Content is protected !!