Зошто сексуалната интимност е најважна работа во бракот?

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Зошто сексуалната интимност е најважна работа во бракот?

Темата за која најмногу се зборува кога се во прашање браковите и врските е сексуалната интимност.

Тоа е нешто што го споделувате само со саканата личност, и со никој друг. Тоа ви дава физичка и емоционална врска со вашиот партнер, а всушност ве прави да не сте само цимери кои живеат под ист покрив. Некои парови имаат исклучително силна физичка поврзаност и се способни да водат љубов под какви било околности. Од друга страна, ако има проблем во бракот, тоа е недостатокот на сексуална интимност.

Со текот на времето, зачестеноста на водење љубов се намалува и тоа на крајот ја уништува целта на бракот. Постојат многу причини кои водат до тоа, а некои од главните се:

  • недостаток на нови работи
  • прекумерна работа
  • обврски околу децата
  • слаба самодоверба поради стареење или зголемување на телесната тежина
  • тешкотии во комуникацијата
  • депресија и други болести

Брак без секс

Иако многу парови на почетокот веруваат дека можат да живеат заедно без секс, недостатокот на интимност, романса и секако секс е она што води до брак. Ако се пронајдовте во оваа приказна, тоа значи дека доживувате пад на квалитетот и зачестеноста на сексуалните односи со партнерот или можеби целосно сте престанале да бидете интимни со него. Разбирливо е дека сте незадоволни од тоа, а навистина е тешко да сакате секс ако чувствувате дека сте емотивно одвоени од некого. Спротивно на тоа, тешко е да се биде емотивно поврзан со некој без физичка интимност.

Тоа е застрашувачки циклус – колку помалку се чувствувате среќни, толку помалку сакате да имате секс и колку сте помалку сексуално интимни, толку помалку сте емотивно врзани. Сепак, колку и да ви изгледа невозможно во моментов, единствено решение за овој проблем е враќањето на страста и интимноста во врската. Невозможно е да се има здрава врска без секс, бидејќи тоа е „лепакот“ што ги поврзува двете половини.

Не е невообичаено една личност во пар да има поголема желба за секс од другата, и тоа е во ред. Може да има безброј причини за ова, но можно е да се зборува за сето тоа. Тестостеронот е главниот виновник за сексуалната желба кај мажите, но се менува и неговото ниво, па има осцилации во однос на интересот за секс. Општо земено, мажите имаат поголема желба за секс од жените, но не ретко се случува и спротивното.

Разлики меѓу мажите и жените

Разликите во размислувањето се тие што доведуваат до разлики во желбата за секс. На жените обично им е потребна емотивна врска пред да се заинтересираат за секс. Ним им треба сопруг кој е грижлив и мил. Ако е подалеку од неа, последното нешто што жената ќе го посака е да води љубов со него. Ако мажот се пожали дека сака повеќе секс, таа ќе се чувствува загрозено и секоја трошка страст ќе исчезне.

Од друга страна, на мажите не им треба толку многу емотивна врска бидејќи имаат многу повеќе тестостерон. Почесто размислуваат за секс и се поподготвени за тоа. Мажите се тие кои иницираат секс во бракот, а колку повеќе сексуални односи има парот, толку мажот е подобар кон сопругата и кон нивниот брак, бидејќи тогаш мисли дека работите одат во добра насока. Чувството за самопочит кај мажот е поврзано со „добрата услуга“, која го вклучува и сексуалното задоволство на жената. Често мажите едноставно не можат да разберат зошто нивните сопруги не размислуваат за секс и не го сакаат тоа толку многу како тие.

Всушност, тоа е едноставно – ако сте дури и малку заинтересирани за секс, одвлечете ја вашата сакана во кревет. После тоа ќе следи интимната врска која ја барате со брачниот другар и повеќе ќе бидете заинтересирани двајцата да ги решавате проблемите кои постојат меѓу вас.

error: Content is protected !!