in

Вештачки засладувачи наспроти вистински шеќер: Што е подобро за вашето здравје?

Научете од мравките: Тие знаат што е вистинска храна

Денешниот начин на живот носи многу предизвици, особено кога станува збор за изборот на вистинска храна. Со цел да се одржи здравјето и да се избегнат непосакувани калории, многумина се свртуваат кон вештачки засладувачи наместо кон вистинскиот шеќер и избираат маргарин наместо вистински путер. Но, дали овие замени се навистина подобри за нас?

Вештачки засладувачи vs. Вистински шеќер

Вештачки засладувачи како што се аспартам, сукралоза и сахарин се користат како замена за шеќер бидејќи имаат малку или никакви калории. Овие засладувачи се дизајнирани да имитираат сладоста на шеќерот без да влијаат на нивото на шеќер во крвта, што ги прави популарен избор за дијабетичари и оние кои се обидуваат да изгубат тежина. Сепак, некои истражувања укажуваат дека вештачките засладувачи може да го зголемат ризикот од метаболички синдроми, да предизвикаат непожелни ефекти врз цревната микробиота и дури да го зголемат апетитот и желбата за слатки.

Вистинскиот шеќер, од друга страна, обезбедува моментална енергија и е природен извор на гликоза, која е неопходна за правилно функционирање на мозокот и телото. Но, прекумерната потрошувачка на шеќер е поврзана со зголемен ризик од дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и други здравствени проблеми. Клучот е во умереноста.

Маргарин vs. Вистински путер

Маргаринот е создаден како замена за путерот во обид да се намали внесот на заситени масти, за кои се верува дека го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања. Сепак, маргаринот често содржи транс масти, кои се покажале како уште поштетни за срцето од заситените масти. Транс мастите можат да го зголемат нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол и да го намалат „доброто“ ХДЛ ниво, што ги прави опасни за кардиоваскуларното здравје.

Вистинскиот путер е направен од млеко и содржи заситени масти, но и неколку хранливи материи како витамин А, витамин К2 и масни киселини кои имаат антиинфламаторно дејство. Иако путерот не треба да се консумира во големи количини поради високата содржина на калории и заситени масти, умерената консумација може да биде дел од здрава исхрана.

Експеримент со мравки: Што тие избраа?

Во еден интересен експеримент, истражувачите поставиле вистинска храна и вештачки производи како замена за шеќер и маргарин, и го следеле однесувањето на мравките. Интересно е што мравките, по својот природен инстинкт, постојано ја избирале вистинската храна, игнорирајќи ги вештачките алтернативи. Овој експеримент ни покажува дека природата знае најдобро, и можеби треба и ние да го следиме тој пример.

What do you think?

Avatar photo

Written by Flip

Бол под десното ребро: Што го предизвикува и како се лекува?

man in blue dress shirt wearing sunglasses sitting on brown chair

Каде е најдобро да седите во кино за најдобро аудио искуство?